Przewiń w dół

Czym charakteryzuje się produkcja maszyn do przemysłu spożywczego?

Maj 31, 2023

Produkcja maszyn przemysłowych musi odbywać się w zgodzie z pewnymi standardami. Jest to szczególnie ważne w przypadku urządzeń dla branży spożywczej – bezpośredni kontakt z żywnością może mieć wpływ na jej właściwości żywności, w tym wartości odżywcze, skład oraz smak. Dowiedz się jakie reguły powinny być przestrzegane w czasie produkcji maszyn dla przemysłu spożywczego.

Jakie materiały są wykorzystywane w produkcji?

Produkcja żywności musi odbywać się w warunkach spełniających wymogi dotyczące sanitarności. Chodzi o to, by przetwarzane produkty żywnościowe – mięso, owoce, warzywa i inne – w toku produkcji zachowały jak najwięcej swoich pierwotnych właściwości odżywczych i nie zostały skażone w wyniku kontaktu z innymi substancjami.

Dlatego w produkcji maszyn na potrzeby branży spożywczej coraz częściej wykorzystuje się różnego rodzaju tworzywa sztuczne, takie jak polietylen i poliamidy. Ich główną zaletą jest fakt, że w przeciwieństwie do niektórych metali, są całkowicie nietoksyczne i nie wpływają w żaden sposób na pogorszenie jakości czy walorów smakowych żywności.

Do tego wszystkiego posiadają one również szereg innych cech, takich:

  • wysoka wytrzymałość mechaniczna,
  • bardzo dobre parametry ślizgowe,
  • wysoka odporność na działanie wysokich i niskich temperatur
  • całkowita odporność na wilgoć, a ponadto odporność na działanie różnego rodzaju substancji chemicznych,

To dlatego z tworzyw sztucznych produkuje się coraz więcej elementów takich jak prowadnice, koła zębate, ślimaki ustalające oraz wiele innych.

Jakich metod używa się w produkcji maszyn dla branży spożywczej?

Równie ważnym jak dobór odpowiednich materiałów jest dobór właściwych technologii produkcji oraz obróbki tworzyw. W przypadku produkcji maszyn na potrzeby przemysłu spożywczego wciąż bardzo ważnym aspektem jest zachowanie bezpieczeństwa przetwarzanej żywności. Dlatego do produkcji elementów maszyn nie należy stosować technologii i środków, które mogą mieć na nie negatywny wpływ – przykładowo niepożądane jest zabezpieczanie ich przy użyciu farb czy lakierów, które mogą mieć właściwości toksyczne i rozpuszczać się pod wpływem wilgoć bądź temperatur.

Wiele z technik stosowanych w produkcji maszyn dla przemysłu spożywczego jest jednak stosowanych powszechnie również w innych zadaniach. Mowa tutaj między innymi o obróbce skrawaniem przy pomocy zaawansowanych maszyn sterowanych komputerowo (CNC) bądź spawaniu elementów metalowych.

Wróć